IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на Hyundai е скочила с 59%

По-слабият вон е подкрепил резултатите на южнокорейския производител

09:17 | 21.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Hyundai Motor отбеляза в четвъртък ръст от 59% на печалбата за второто тримесечие, след като слабият вон е повишил стойността на печалбата извън страната, а търсенето на SUV моделите на южнокорейския производител е останало силно, съобщава Ройтерс.

Нетната печалба се е увеличила до 2,8 трлн. вона (2,13 млрд. долара) за периода април-юни спрямо 1,8 трлн. вона година по-рано, задминавайки средната прогноза на анализаторите за 2,2 трлн. вона на Refinitiv SmartEstimate.

Стабилен микс от продажби на SUV и луксозните модели Genesis, намалените стимули от по-ниското ниво на запаси и благоприятната валутна среда помогнаха да се вдигнат приходите през второто тримесечие въпреки забавянето на обема продажби на фона на неблагоприятна икономическа среда“, каза компанията в свое изявление.

Силните резултати излизат на фона на облекчаване на световния недостиг на чипове, който помогна на Hyundai да възобнови извънредния труд и смените през почивните дни в местните си заводи, компенсирайки изгубеното производство на превозни средства, причинено от национална стачка на шофьорите на камиони през юни.

След почти две години недостиг на чипове производителите на автомобили, включително Hyundai, получават достатъчно чипове, за да произвеждат почти на пълен капацитет“, казва Лии Дже-ил, анализатор в Eugene Investment & Securities.

Акциите на Hyundai Motor, която заедно с филиала Kia е в топ 5 на автомобилните производители в света по продажби, поскъпнаха след новината с 2,1% спрямо 0,7% ръст на по-широкия южнокорейски борсов индекс Kospi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още